網友以圖發言

我知道你們辛苦了

.網友以圖發言.

2014.10.23, 20:30, 旺角
.我知道你們辛苦了.

捧著一碗湯,到物資站交給一臉倦容的年青人。

他明明很累,明明快要睡著,但卻撐著精神和我們訴說他心裡的感受。

「我哋守左咁多日都守到,頭先先俾人衝擊完,旺角失左三次,唔可以再失!」

幾耐之前?

「大約兩個鐘之前。而家無乜事我哋都休息下先。下下咁俾人衝真係頂唔順。我哋好多學生真係俾D反佔中打㗎!朗豪坊出面又試過!D人成日話我哋暴力,我哋根本只係不斷守住,不斷就有人入黎打我哋,而家邊個先係暴力呀我想問?」

他不斷告訴我們,旺角的年輕人和學生如何受反佔中人士的暴力對待。
相信比起拳打腳踢,別人的不明白叫他們更難受。
他們現在其實很需要別人去聆聽。

「講真,我哋可以頂到幾耐?個個都只係十八九歲,我每日都好落力叫佢哋要有耐性。
如果你有男仔朋友係支持呢件事,叫佢哋多啲嚟旺角,叫大家和平理性啲!」

他由衷地道出現場的需要。

「多謝你哋喺金鐘嗰邊守!我哋一定要堅守!兩邊都唔可以失!」

多咩謝,是我多謝你吧。

「你拆一個路障,我哋起返十個!乜嘢都無爭取到,點樣走?就算死,都要死得有尊嚴!」

他熱淚盈眶地說出他的心志,我差點掉下眼淚。

「你哋女仔要小心呀真係!而家好返去啦!」

明明他比我年紀還小,卻叫我要小心。
最後握握手鼓勵他,他手很熱,我問他會否有事,他說可能有點病吧。
根本他盡力地說話的聲音,已經明顯沙啞了。
我能做的只是買兩盒章魚小丸子和一包陳皮給他們。

我離開,去到有蓋的地方,天開始下大雨,很大很大的雨。
我想起這些年青人剛剛就是睡在毫無遮擋的床墊上,現在下雨了,他們怎辦呢?

心很酸。

.歡迎大家把觸動你的畫面/故事inbox我們,一起用圖片說真相.

fb_2014_1023_1

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s